Mogelijke oorzaken van slaapproblemen

Ziekte
Zelfs een gewone verkoudheid of een gastro-intestinale infectie kan slaapproblemen veroorzaken. Hoofdpijn en pijn in het lichaam, moeilijke ademhaling door een loopneus of misselijkheid en koorts laten ons nauwelijks rusten. Chronische ziekten zoals cardiovasculaire problemen of schildklier- aandoeningen kunnen slapeloosheid bevorderen.

Hormonale schommelingen
Met name vrouwen kunnen last hebben van hormoon gerelateerde slaapproblemen. Zwangerschap of de menopauze hebben een merkbaar effect op de hormonale balans en onze 'interne klok'. Enorme veranderingen vinden plaats in het vrouwelijk lichaam, wat ook het slaap-waakritme kan veranderen.

De gedachtencarrousel
Constant broeden, piekeren en rusteloosheid beroven ons van slaap. We worden steeds vaker wakker, we hebben letterlijk het gevoel dat we 's ochtends uitgeput zijn en de taken van de dag niet aankunnen. Omdat de gedachtencarrousel van de nacht ons overdag inhaalt en ons de volgende nacht weer slecht laat slapen, ontstaat een vicieuze cirkel.

Slaapapneu of RLS
Mensen met slaapapneu hebben een onregelmatige ademhaling tijdens het slapen. Onder bepaalde omstandigheden stopt de ademhaling zelfs een paar seconden volledig, wat kan leiden tot enorme slaapstoornissen. Als getroffene merk je dit vaak niet eens op. Je wordt 's ochtends wakker, voelt je moe en uitgeput, maar je kan niet uitleggen waarom. Vaak is het de levenspartner die hierop wijst, gezien slaapapnoe heel vaak gepaard gaat met hevig snurken.

Het relatief zeldzame Restless Legs Syndrome (RLS) kan eveneens je slaap negatief beïnvloeden. Iemand die lijdt aan Restless Legs Syndrome heeft 's nachts last van permanente of periodieke bewegingen van hun benen.

Stress, burn-out, angst en depressie
Als je lijdt aan stress, burn-out of depressie, heeft dit vaak een negatieve invloed op jouw slaap-waakritme en kan het leiden tot een uitgesproken slaapstoornis. Ook angststoornissen kunnen leiden tot slaapstoornissen. Raadpleeg in dergelijke gevallen jouw apotheker of arts. Zij kunnen je specifiek adviseren en behandelen.

Levensstijl en slaaphygiëne
Wees eerlijk… Wanneer ga je naar bed? Hoe vaak verlucht je jouw slaapkamer? Wat eet en drink je nog ‘s avonds? Hoe lang kijk je dagelijks op een PC- of Tv-scherm? Meestal let je niet bewust op zulke zogenaamde kleine dingen. Maar één ding is zeker: de oorzaak van onze slaapstoornissen liggen vaak in onze levensstijl en slaaphygiëne. Een geschikte slaapomgeving en het in stand houden van bepaalde slaap bevorderende rituelen kunnen een enorm positief effect hebben op onze slaap.

Volle maan
Nachten met volle maan zouden onze slaap negatief beïnvloeden. Tot dusver is dit echter in geen enkel klinisch onderzoek bewezen. Slechts één ding is zeker: licht en duisternis hebben invloed op onze slaap. Terwijl het slaaphormoon melatonine in het donker wordt geactiveerd, krijgt het lichthormoon serotonine de overhand overdag. Wanneer de maan ongehinderd door het raam van onze slaapkamer kan schijnen, is het geen wonder dat we slecht slapen als de maan vol is.

De beruchte lentemoeheid
Eindelijk lente! De eerste warme zonnestralen komen te voorschijn en we worden naar buiten gelokt. Maar waarom zijn we nu vaak moe en hebben we geen energie? De verklaring ligt voor de hand: in maart en april stijgt de temperatuur, worden de nachten korter, wordt het eerder licht en kan de wisseling naar zomertijd leiden tot een verhoogde slaapneiging. In de regel zijn dit echter slaapproblemen op korte termijn, gezien onze bloedsomloop zich snel aanpast aan de nieuwe omstandigheden.Laseaxan® is een geneesmiddel op basis van lavendelolie voor volwassenen. Laseaxan® mag niet gebruikt worden in geval van verminderde leverfunctie. Laseaxan® wordt niet aanbevolen tijdens de zwangerschap en mag niet worden ingenomen door vrouwen die borstvoeding geven. Gelieve voor gebruik aandachtig de bijsluiter te lezen. Geen langdurig gebruik zonder geneeskundig advies. Buiten het zicht en bereik van kinderen houden. Vraag raad aan uw apotheker. Vergunninghouder: Dr. Willmar Schwabe GmbH & Co. KG.